Vaak last van een energiedip in de middag? Voorkom het met deze 4 tips

Vaak last van een energiedip in de middag? Voorkom het met deze 4 tipsWaar verlangt jouw lichaam naar in de middag? Suiker? Zout? Meer koffie? Een middagdutje op je bureau? Het is voor iedereen verschillend. De echte vraag is: wat veroorzaakt de middagdip? En wat kun je er tegen doen? Lees in dit artikel wat je kunt doen om een middagdip te voorkomen.

Wat veroorzaakt de middagdip?

Het is iets waar veel mensen last van hebben, soms zelfs zonder dat ze het weten. Veel mensen krijgen de dip een half uur na de lunch. Daarom wordt het ook wel after lunch-dip genoemd. Dit lijkt onlogisch: je hebt net gegeten en je zou energie moeten hebben om aan de slag te gaan, maar toch voel je jezelf veel vermoeider dan voor het eten.

Oorzaak 1: Je ontbijt (en lunch) zorgen voor te grote bloedsuikerschommelingen

Brood of ontbijtgranen als ontbijt? Brood of pasta als lunch? De bloedsuikerschommelingen kunnen de schuldige zijn van jouw middagdip. Wanneer je koolhydraten eet (ook de goede) breekt je lichaam deze af tot suiker of glucose. Dit veroorzaakt een piek in de bloedsuikerspiegel, ook wel de bloedglucosespiegel genoemd. Als onze bloedglucosespiegel snel stijgt wordt er méér van het hormoon insuline aangemaakt en ontstaan er bloedglucoseschommelingen. Wanneer je te veel en te vaak koolhydraten eet wordt er té veel insuline aangemaakt. Hierdoor daalt de hoeveelheid suiker in het bloed tot onder het niveau wat de hersenen nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Dus je krijgt eerst even een boost van energie na veel koolhydraten, maar daarna volgt de ‘crash’ doordat de hersenen te kort glucose hebben. Deze ‘crash’ is wat je voelt in de middag wanneer je moe bent, je zin hebt in zoetigheid en je je niet meer kan concentreren.

Tip 1 –  Denk na over de samenstelling van je ontbijt of lunch

Een goed samengesteld ontbijt en lunch verbeterd je energieniveau en concentratie voor de hele dag. Vervang een deel van de koolhydraten door eiwitten en vetten en voeg wat groente toe voor extra vezels. Eiwitten, vetten en vezels houden de bloedglucosespiegel stabieler en zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Kies in plaats van suiker en snelle koolhydraten zoveel mogelijk voor volwaardige koolhydraatbronnen. Deze worden langzamer opgenomen, veroorzaken minder grote bloedsuikerschommelingen en bevatten meer waardevolle stoffen.

Tip 2 – Maak van kaneel je beste vriend

Kaneel kan door zijn geurige en licht zoete smaak voor een groot deel suiker vervangen. En wist je dat kaneel bekend staat om het regulerende effect heeft op de bloedsuikerspiegel? Hiermee helpt het je ook nog om je behoefte aan zoetigheid te verminderen. Doe overal kaneel bij waarbij het lekker kan smaken. Bijvoorbeeld over je bakje fruit, havermout, kwark of zelfs het avondeten als het matcht met de kruiden. Weleens zoete aardappel met kaneel geprobeerd? Aanrader!

Oorzaak 2: Je bent binnen, zittend, starend naar een scherm – all. day. long.

Ze zeggen weleens ‘zitten is het nieuwe roken’. Maar wist je dat stilzitten naast de lichamelijke effecten ook jouw vermogen om je te concentreren beïnvloedt? De activiteit van het brein is gekoppeld aan de activiteit van het lichaam. In de neurowetenschap wordt dit ook wel arousal (alertheid) genoemd. Als je lang stilzit daalt je arousal en wordt je suf. En wanneer je lichamelijk actief wordt, worden je hersenen ook geprikkeld.

Tip 3 – Sta op en beweeg!

Verbeter je alertheid met een paar push-ups, squats, een sprintje of ren even de trap op. Naast een betere bloedcirculatie en zuurstoftoevoer verhoogt beweging ook de gevoeligheid van je lichaam voor insuline. Dit betekent dat de regulering van het suikergehalte in je bloed verbeterd en je bloedglucosespiegel en energieniveau stabieler blijven. Organiseer ook eens een wandelmeeting buiten met een collega. Want met een verhoogde arousal ontstaan de beste ideeën tijdens beweging!

Oorzaak 3: Je enige drankje deze dag was koffie

Een middagdip kan ook door uitdroging veroorzaakt worden. Elke cel heeft voldoende vocht nodig om optimaal te functioneren. Ook milde dehydratie kan bijdragen aan vermoeidheid, verminderde stemming en een slechte concentratie.

Tip 4 – Drink meer water!

Drink direct als je uit bed komt minstens twee grote glazen water. En neem bij je ontbijt, lunch en elke kop koffie nog een of twee glazen. Moet je vaker naar het toilet? Dat is alleen maar mooi meegenomen. Je hebt dan meteen een goede reden om even te bewegen. Twee vliegen… 

Hulp nodig?

Wil je dit graag veranderen, maar vind je het prettiger als je daarbij ondersteund wordt? Of voel je je na het toepassen van deze tips nog steeds moe? Er kan een andere onderliggende oorzaak zijn. Het is belangrijk om te erkennen dat hoewel vermoeidheid veel voorkomt, dit niet betekent dat het normaal is! Als diëtist en orthomoleculair therapeut kan ik je helpen te begrijpen wat er aan de hand is en je helpen om de vermoeidheid op te lossen. Neem eens een kijkje in de coaching pakketten of neem vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.

About the author

Larissa is holistisch diëtist en Eating Psychology coach. Het is haar missie om meer vrouwen Food Freedom te laten ervaren: een relaxte relatie met eten en je lekker voelen in je lichaam én je hoofd. Ze gaat verder dan alleen 'wat te eten en waarom'. Want, waarom weten we het allemaal wel, maar is het toch zo moeilijk? Ze coacht voorbij kennis en wilskracht, en onderzoekt de dieperliggende oorzaken zoals stress, dat interne stemmetje en emoties. Ze doorziet snel de oorzaak van eetstruggles en helpt vrouwen met een holistische body & mind aanpak hun gezonde doelen te behalen.

Leave a Reply